Šiame straipsnyje aptarsime, kas padeda žarnynui dirbti sklandžiau ir kokių pagalbos priemonių galima griebtis, jei susidūrėte su tam tikromis problemomis, pvz., viduriavimu, pilvo pūtimu, skausmu ir pan.
Tinkama mityba – pats svarbiausias žingsnis
Nuo kasdien vartojamo maisto priklauso tai, kokios bakterijos dominuos žmogaus žarnyne – gerosios ar blogosios. Todėl tinkama mityba svarbi ne tik virškinimui, bet ir mikrobiotos įvairovės išsaugojimui. Į savo racioną rekomenduojama įtraukti daugiau:
- Skaidulų. Skaidulos yra naudingos dėl įvairių priežasčių: maitina žarnyno gleivinę ir padeda jai atsinaujinti, mažina uždegiminius procesus, reguliuoja cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Jų suvartojamą kiekį geriausia didinti po truputį, kad nesukeltų pilvo pūtimo.
- Fermentuotų produktų. Tai gali būti rauginti kopūstai, kefyras, natūralus jogurtas, kombuča ir pan. Fermentuoti produktai prisideda prie bakterijų pusiausvyros atstatymo po antibiotikų, padeda gaminti kai kuriuos vitaminus, slopina patogenų dauginimąsi.
- Sveikų riebalų ir baltymų. Į savo racioną patariama įtraukti daugiau produktų, turinčių Omega-3 riebalų rūgščių, pvz., žuvies, linų sėmenų, graikinių riešutų ir pan. Jie pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Be to, mitybą rekomenduojama papildyti ir augaliniais, ne tik gyvuliniais baltymais, nes jie palaiko mikrobiotos įvairovę.
Skysčių balanso svarba
Skysčiai yra būtini maisto virškinimui, maistinių medžiagų įsisavinimui ir atliekų pašalinimui. Nemažai virškinimo sutrikimų tiesiogiai susiję su nepakankamu skysčių kiekiu. Kai organizme trūksta vandens:
- Storojoje žarnoje sugeriama daugiau skysčių iš išmatų, todėl jos tampa kietesnės ir sunkiau pasišalina;
- Mažėja gleivinės drėgnumas, todėl maisto turinys juda lėčiau;
- Mažėja virškinimo fermentų aktyvumas, lėtėja maistinių medžiagų įsisavinimas.
Standartinė vandens kiekio rekomendacija žmogui – 30–35 ml vandens vienam kilogramui. Tačiau tai priklauso ir nuo fizinio aktyvumo, mitybos, kavos vartojimo, aplinkos temperatūros.
Tinkamą skysčių balansą organizme taip pat padeda palaikyti žolelių arbatos, mineralinis vanduo, vandeningi maisto produktai, pvz., arbūzai, agurkai, sriubos.
Probiotikai – žarnyno pagalbininkas
Probiotikai – tai gyvi mikroorganizmai, kurie, vartojami pakankamu kiekiu, padeda atkurti natūralią mikrobiotos pusiausvyrą. Jie taip pat naudingi dėl šių priežasčių:
- Užima vietą žarnyne, kad patogenai negalėtų daugintis;
- Gerina virškinimą;
- Gerina žarnyno motoriką ir padeda reguliuoti tuštinimosi procesą;
- Moduliuoja imuninį atsaką, mažina uždegiminius procesus;
- Pagerina gleivinės barjerą, kuris saugo nuo toksinų patekimo į kraujotaką.
Probiotikai ypač naudingi po antibiotikų vartojimo, susidūrus su viduriavimu, pilvo pūtimu ar skausmu, patyrus ilgalaikį stresą.
Probiotikų galima rasti tiek tam tikruose maisto produktuose, tiek papilduose. Renkantis tinkamą preparatą svarbu atsižvelgti į jo sudėtį, gyvybingų bakterijų kiekį ir laikymo sąlygas. Papildus geriausia pirkti vaistinėje. Pvz., probiotikas iš BENU gali padėti palaikyti natūralią žarnyno mikrofloros pusiausvyrą ir ją atkurti po antibiotikų vartojimo.
Reguliariai vartojami probiotikai ne tik atkuria žarnyno mikrobiotos įvairovę, bet ir stiprina atsparumą infekcijoms, gerina virškinimą bei maistinių medžiagų pasisavinimą, prisideda prie geresnės nuotaikos ir miego kokybės.
SKL365








